Ustawienia monitorowania

Top  Download  Previous  Next

Ustawienia monitorowania użytkowników i blokowania stron oraz aplikacji znajdziesz we właściwościach grup użytkowników. To tam administrator powinien skonfigurować opcje monitorowania, ponieważ konta użytkowników dziedziczą ustawienia grup. Jeśli konto użytkownika należy do więcej niż jednej grupy, wtedy ustawienia monitorowania będą stosowane zgodnie z zasadami opisanymi poniżej.

Podstawowymi nośnikami ustawień monitorowania w najnowszej wersji programu są: Atlas, Grupy użytkowników, konto użytkownika.

 

Atlas – ustawienia domyślne

Grupy użytkowników

Użytkownik

 

Dzięki takiemu modelowi ustawień monitorowania możliwe jest zastosowanie intuicyjnego sposobu sumowania ustawień: jeśli konto danego użytkownika należy do wielu grup, będzie objęte wszystkimi wyjątkami, wszystkich grup, do których należy. Ustawienia grupy nie mogą być użyte do zwiększenia uprawnień, a jedynie do ich ograniczenia. Pozwala to na budowanie przejrzystych reguł monitorowania sieci.
Przykład: globalne włączenie monitorowania czasu pracy i użycia aplikacji, a następnie wyłączanie tego ustawienia w drodze wyjątków na poziomie grup użytkowników.