Tryb dostępu

Top  Download  Previous  Next

Do wyboru są cztery tryby.

help-desk_zdalny-dostep-rodzaje_zoom40

 

Różnią się poziomem ingerencji w urządzenie użytkownika i poziomem ograniczeń nałożonych na użytkownika:

Tryb dostępu

Opis

Równoczesny dostęp (domyślnie)

Użytkownik i zdalnie podłączony administrator mogą wykonywać działania na urządzeniu.

Tylko podgląd

Podgląd ekranu użytkownika, bez możliwości ingerowania w urządzenie użytkownika.

Zablokuj sterowanie użytkownikowi

Zdalnie podłączony administrator może wykonywać działania na urządzeniu. Mysz i klawiatura użytkownika są zablokowane.

Zasłoń ekrany i zablokuj sterowanie użytkownikowi

Zdalnie podłączony administrator może wykonywać działania na urządzeniu. Mysz i klawiatura użytkownika są zablokowane, a ekrany są zasłonięte przed użytkownikiem.

UWAGA!

Ekran możesz zasłonić, jeśli komputer, z którym łączysz się zdalnie, ma jeden z następujących systemów operacyjnych:

Windows 10 w wersji 2004 lub nowszej,

Windows 11,

Windows Server 2022,

Windows Server 2025.

Funkcja nie jest wspierana w Windows Server 2019 (ani w starszych wersjach).

 

Jeśli administrator połączy się zdalnie z urządzeniem użytkownika korzystając z trybu zasłaniania ekranu, użytkownik zobaczy ekran blokady.

Ekran blokady skonfigurujesz w sekcji Opcje, w zakładce Komunikaty blokady:

 

help-desk_zdalny-dostep-komunikat-blokady_zoom40

 

Możesz nadpisać domyślny jego widok, wklejając odpowiedni kod html:

help-desk_zdalny-dostep-komunikat-blokady-zmiana_zoom40

 

Zasłanianie ekranu

Administrator / pracownik HelpDesku:

1.Wybiera opcję Zasłoń ekrany i zablokuj sterowanie użytkownikowi w trakcie łączenia się zdalnie do urządzenia.

2.Na urządzeniu, z którym połączył się zdalnie, widzi okno zasłaniające cały obraz na monitorze (ale niewidoczne w dostępie zdalnym). Jeśli komputer ma więcej ekranów, to okno zasłaniające wyświetla się na każdum z nich.

3.Jeśli z jakiegoś powodu zasłonięcie ekranów będzie nieskuteczne, zobaczy stosowny komunikat, a wybór trybu dostępu zmieni się na opcję Zablokuj myszkę i klawiaturę.

4.Jeśli z danym urządzeniem połączonych było więcej osób, podczas zasłaniania ekranu rozłączani są wszyscy poza jednym administratorem / pracownikiem HelpDesku, który dokonał wyboru trybu.

 

Zerwane połączenie:

ekrany użytkownika pozostają zasłonięte przez 5 minut od momentu zerwania połączenia

w tym czasie do takiej porzuconej sesji dostępu zdalnego może dołączyć jedynie administrator / pracownik, który pierwotnie ustawił tryb dostępu z zasłoniętym ekranem,

przez pierwszą minutę klient dostępu zdalnego u administratora / pracownika HelpDesku próbuje wznowić połączenie automatycznie,

jeśli w ciągu tych 5 minut nastąpi ponowne połączenie, to rozpocznie się nowa sesja zdalna z zasłoniętymi ekranami, jeśli nie - ekrany zostaną odsłonięte.